Filip & Els

Slagerij Ceursters in Oud-Turnhout (Oosthoven)

Ik ben Filip Ceursters, geboren en getogen op een boerderij en kreeg het idee om slager te worden dankzij een opmerking van mijn buurman. Op mijn zestiende begon ik mijn opleiding bij Piva en na zeven jaar werkervaring besloot ik dat het tijd was voor een eigen zaak.

Wat ons echt onderscheidt is dat we letterlijk alles zelf maken, op een enkel product na. We werken nauw samen met lokale boeren en selecteren onze runderen zelf. Het varkensvlees komt van Duroc de Kempen uit Weelde. Ons rundvlees, Blonde d’Aquitaine en Jerseyrunderen, is uiteraard ook korte keten vlees.

Onze werkwijze is uniek: we bewerken ons rundvlees niet vandaag om het morgen te verkopen, maar nemen de tijd om het te perfectioneren.

shade_5422

Onze passie voor het vak neemt nooit vrijaf. Zelfs op vakantie leren we bij van lokale slagers.

Een typische dag in de slagerij

Ons rundvlees is ons paradepaardje vanwege de kwaliteit en onze unieke werkwijze.

Onze dagen beginnen vroeg, al om 5 uur ’s ochtends, ook op sluitingsdagen. Het eerste werk is het draaien van préparé en gehakt, terwijl de rest van het team de toonbank vult en klaarmaakt.

Dinsdag en donderdag zijn vaste uitbeendagen, terwijl maandag en woensdag in het teken staan van charcuterieproductie. Op vrijdag werken we vooral voor de horeca en vullen we de voorraad aan.

Filip draait zelf de charcuterie, terwijl het team het gehakt en andere bereidingen verzorgt. De selectie van runderen en varkens gebeurt in nauw overleg, vanwege onze zeer selectieve keuze.

Huisbereide charcuterie, dry-aged rundvlees, gedroogde hammen.

Sterk en zelfstandig team, meeste medewerkers al meer dan vijf jaar in dienst, recent uitgebreid met nieuwe toppers en flexi-jobbers.

Dagelijks praten en denken over vlees, leren van lokale slagers en bedrijven tijdens vakanties.

Waarom deelnemen aan de World Butcher’s Challenge?

Onze collega Jeroen heeft ons gecontacteerd voor deelname aan de World Butchers’ Challenge en we waren meteen gemotiveerd om deze uitdaging aan te gaan. We verwachten niet te winnen bij onze eerste deelname, maar zien het als een enorme leerschool en een unieke kans om het ambacht en de schoonheid van het vak in de kijker te zetten.

sticker oorbel blauw wit

Van boerderij tot snijtafel

Ontdek alle deelnemers aan de World Butcher Challenge